Hamaeiweb.com
 

General knowledge questions about intelligence and IQ testing

(Najamuddin Ghanghro, Karachi (original from Larkana))

General knowledge questions about intelligence and IQ testing.

(Answer Key, bottom of page)

1. The first reasonably valid IQ test in the world was developed by

A. Alfred Binet
B. Lewis Terman
C. David Wechsler
D. William Stern

2. Which of the following is true of Binet's approach?

A. he interpreted scores on his test as a measure of innate intelligence.
B. he wanted to use test scores to identify children who needed special help.
C. he tied the development of his test to a fairly complex theory of intelligence.
D. he chose problems for the test that could only be scored subjectively.

3. Most experts view intelligence as a person's

A. general knowledge
B. ability to learn from experience, solve problems, and adapt to new situations.
C. technical skills
D. ability to perform well on IQ tests

4. Spearman's g factor refers to

A. an IQ test's validity and reliability
B. a general intelligence that underlies success on a variety of tasks
C. the environmental contribution to intelligence
D. the standardization process of an IQ test.

5. The first intelligence test was created for the purpose of

A. measuring academic ability, social cognition, and creativity
B. studying differences in cognitive ability among various human races
C. identifying children who might have difficulty in school
D. assessing thinking, spatial skills, and insight

6. A child with an IQ of 110 should be

A. grounded and made to study harder
B. placed in a gifted class
C. placed in a class for the mentally retarded
D. placed in a regular class

7. The IQs of adopted children are better predicted from the IQs of their

A. foster parents
B. natural parents
C. adoptive parents
D. grandparents

8. In considering the nature of intelligence, experts would be most likely to agree that intelligence is

A. shaped at birth
B. fixed at birth and cannot change
C. the ability to learn from experience
D. composed of many different traits

9. Studies around the world consistently yield estimates that

A. heredity is responsible for 90% of the variation in IQ
B. environment is responsible for all of IQ
C. about 50% of the variation in IQ is due to heredity
D. there is very little interaction between heredity and environment

6.D. A child is considered gifted if his IQ is over _______

A. 100
B. 110
C. 120
D. 130

Answer Key: 1.A 2.B 3.B 4.B 5.C 6.D 7.B 8.C 9.C 10.D

Rate it:
Total Views: 33539
About the Author: Najamuddin Ghanghro

I m now Alhamdulillah retired from Govt. Service after serving about 39 ys. Passing ,Alhamdulillah a tense less life. MAY ALLAH CONTINUE IT.AAMEEN

.. View More

Visit 583 Other Articles by Najamuddin Ghanghro »
Share Comments Share Comments
Email to a Friend
Print Article Print Article
Reviews & Comments Reviews & Comments
Its challange 4 u.
Vo kn c cheez jo kaan sy nikalti hai aur insaan usy khata hai.
By: M Ramzan, Multan on Oct, 05 2014
Reply Reply
1 Like
NAMAK
By: QAISER, MANAMA on Oct, 06 2014
2 Like

3 shaks khana khaa rahe hain
1maa
2baap
3beta
saln se aise kya cheez girty hai jo baap uthaye to makrooh

maa uthaye to haram
beta uthaye to halal......??
Chailenge hai sab ko
By: Sabiralilaghari, Larkana on Aug, 09 2014
Reply Reply
8 Like
Yar Bhai ap ka Question really bohat accha hi too please JAWAB Bhee ap hi day doo too bohat hi Accha hoo ga....
By: Jehan Zaib Munawar, Lahore on Aug, 27 2014
1 Like
awesomeeeeeeeeeee.............................
By: Barbie631, Rawalpindi on Mar, 18 2014
Reply Reply
0 Like
wo kon sa ashiq hua ha jub wo foth hua tu us ka namaz janaza aurton ne uthaya answer plzzzz
By: fayyaz, lahore on Feb, 14 2014
Reply Reply
5 Like
Imam e Hussain (R.A) the Jo Islam or Allah Pak Ashiq hy, jis ka janaza bibiyon ne uthaya tha,
03003156529
By: Faisal, Sukkur on Oct, 22 2014
0 Like
maira 1 question hai chalenge for all people muslims ki 1st masjid kn.c hai or last kn.c hoge reply must
By: usmansaeed, karachi on Sep, 23 2014
0 Like
He was a singer of afghanistan bt I forgot the name
By: Meera, Quetta on Mar, 23 2014
0 Like
good
By: sehriiii, d g khan on Oct, 10 2013
Reply Reply
0 Like
es mein nothing ayega
By: ahmad, attock on Jun, 24 2013
Reply Reply
0 Like
aik aurat jungle mein namaz parh rahi thee, us ne right side salam phera to wozoo toot gaya aor left side salam phera to namaz toot gaee jab wo namaz se farigh hooi to us ka nikah toota giya, us k konsa jurm hooa hay?
By: jehangir khan, lahore on Mar, 09 2013
Reply Reply
1 Like
Wuzoo toot-te hi Namaz toot jati hae, left side Salam pherne se pehle wo toot chuki.
By: Rana Tabassum Pasha(Daur), Dallas,USA on Jun, 25 2013
1 Like
saber
By: Aslam kk, tandoallahyar on Mar, 06 2013
Reply Reply
0 Like
answer is KUCH NAHI :P
By: i, me, myself, karachi on Mar, 01 2013
Reply Reply
0 Like
ata to btaty
By: soul, karachi on Jul, 31 2014
0 Like
chain
By: Rehan Khan, Karachi on Feb, 27 2013
Reply Reply
1 Like
Challenge
:
Ameer ko ..... ki zaroorat hoti hai.
Ghareeb k paas ..... hota hai.
Hum .... khayen to mar jayengy.
.
Teeno mein 1 hi jawab aayega
give answer if u can ?
By: m irfan, lahore on Feb, 25 2013
Reply Reply
1 Like
answer is "kuch nehi"
By: Shakir Ali, Karachi on Jan, 27 2014
0 Like
is mein zehar ayega irfan sahab
By: areejzafar, rawalpindi on May, 01 2013
1 Like
great
By: AYESHA, peshawar on Feb, 05 2013
Reply Reply
0 Like
nice
By: aasma, karachi on Feb, 02 2013
Reply Reply
0 Like
Post your Comments Select Language:    
Type your Comments / Review in the space below.
Recent Other/Miscellaneous Articles

Most Viewed (Last 30 Days | All Time)

 Search Articles [Urdu/English]
Urdu keyboard
English     Urdu - اردو

Article Categories
Politics (14727) سیاست
Society and Culture (7758) معاشرہ اور ثقافت
Religion (6214) مذہب
Literature & Humor (1966) ادب و مزاح
Other/Miscellaneous (1960) متفرق
Education (1451) تعلیم
Health (1014) صحت
Famous Personalities (933) مشہور شخصیات
Science & Technology (869) سائنس / ٹیکنالوجی
True Stories (402) سچی کہانیاں
Sports (320) کھیل
Books Intro (318) تعارفِ کتب
Novel (248) افسانہ
Poetry (236) شعر و شاعری
Kids Corner (222) بچوں کی دنیا
Entertainment (210) انٹرٹینمنٹ
Travel & Tourism (170) سیر و سیاحت
Career (157) کیریر
Arts (44) ہنر
اہم خبریں
More News
Samaa TV Live at Hamariweb.com

Recently Commented Most Commented
More On Hamariweb
News Home
Latest News
Student News
Science & Technology
Sports
Entertainment
World News
Dictionary
English Urdu Dictionary
Arabic Urdu Dictionary
Spanish Urdu Dictionary
Hindi Urdu Dictionary
French Urdu Dictionary
German Urdu Dictionary
Cricket
Live Cricket
Cricket Highlights
Dream Team
Player Profiles
Sports News
Sports Games
Mobiles
Mobile Phones
Ringtones
Mobile Games
Mobile Softwares
SMS Messages
Web2SMS
Directories
Web Directory
Edu Directory
Important Phone No.
Postal Codes
Country Codes
City Codes
Islam
Online Audio Quran
Quran Recitation
Online Naats
Islamic Names
Islamic Articles
Islamic Wallpapers
Finance
Biz News
Stock Exchanges
Business Directory
Forex Rates
Gold Rates
Prize Bonds
Classifieds
Jobs in Pakistan
House For Sale
Furniture For Sale
Mobiles for Sale
Bikes For Sale
Cars For Sale
Articles
Politics
Society and Culture
Religion
Other/Miscellaneous
Literature & Humor
Education
Poetry
Love / Romantic
Sad
General
Life
Religious
Humorous
Other Sections
Urdu Search
My Report
Food & Recipes
Blogs
Forum
Academic Results

Career Counseling
Weather Updates
Free Softwares
Desktop Wallpapers
Greeting Cards
Urdu Editor
About us | Contact Us | Feedback | Advertising | Privacy Policy | Site Map | Jobs @ Hamariweb
Copyright © 2014 HamariWeb.com All Rights Reserved.
X
Post Article